22.06.09

Meie tegemised 2001-2006

Suvine reis Tõstamaale 2006 a
6. sünnipäev 2006 a. : http://fotoalbum.ee/photos/paevakeskus/sets/900961

1 kommentaar:

  1. Naiseltsing Kilingi-Nõmme Martade Kokkuvõte viiest tegevusaastast.

    Soomest alguse saanud ja üle Soomemaa jõudsalt levinud, Martade juhtlause on “Kodud kauniks”. Häädemeeste Martad koostöös Soome Martadega tõukasid veerema ka meie Martade vankri. Naisselts Kilingi-Nõmme Martad said 2006 a talvehakul viieaastaseks. Kui need aastad põgusalt kokku võtta, siis läbi aastate oleme oma oskusi lihvinud, täiendanud, naisseltsidega sõprussuhteid loonud ja nautinud endi meeldivat seltskonda. Kui läbi oma tegemiste oleme suutnud kellegi hinge natukenegi rõõmu tuua siis on meie olemasolu end õigustanud.
    Martad käivad koos heatahte eesmärgil. Kohalikel laatadel püüame meeleolu luua, müües sümboolse hinnaga (5.-) ise valmistatud meistriteoseid. Siinkohal aitäh kõigile, kes pole paljuks pidanud meie loose osta. Õnneloosidega kogutud “varanduse” eest ostame lõnga, et papude või sokkidega pakkuda soojust koduvalla uutele kodanikele, valmistada rõõmu nende vanematele. Lihavõtte ja jõulude ajal oleme külastanud Kilingi-Nõmme Hooldekodu eakaid. Isevalmistatud kotikestesse on sisse lipsanud värvitud mune, sokke, mett, piparkooke, vaasi pajutibusid ja kaseoksakesi. Viimased aastad on hooldekodu külastanud jõulumemm ja jõulutaat. Kõrvaltvaatajale pole seda ehk kuigi palju, kuid meie vaev saab tasutud, kui meelespidamisest on memmekesed pisarateni liigutatud.
    2005 a. suvel Euroopa kultuur-külade projekti raames korraldasime kolmel kuul käsitöö müüki, kus lisaks Martade käsitööle aitasime ka kohalike tegijate töid müüa. Oleme Pärnumaa Punasele Ristile kudunud sokke ja lõime käed külge Häädemeeste Martade projektile, kus iga Pärnumaa uus kodanik sai sünnitusmajas papud. Kevadeti ja sügiseti oleme aidanud riisuda linna suveaeda ning möödunud aasta detsembris toimunud jõulumaal, olid paljudel Martadel käed, jalad tööd täis.
    Suviti oleme reisinud maakonna piires, luues uusi sõprussildasid. Sõpradeks oleme saanud Häädemeeste ja Paikuse Martadega. Erinevatel ümarlaudadel oleme koos olnud Lõuna-Pärnumaa, Pärnumaa ja Lõuna-Eesti naisseltsidega. Oleme külas käinud Soome Martadel ja neid ka ise võõrustanud.
    Meie juubeliaasta suursündmus on muidugi päevakeskuse avamine, mis tähendas Martadele oma ruumi saamist. Hea võimalus on siinkohal tänada vallavalitsust, kellega koostöö on hästi sujunud ning Martade peresid, kes nõu ja jõuga toetanud pereemade sebimist. Peredele kompensatsiooniks on suvel vabas looduses toimunud mõned üritused.
    Aastatega oleme nii mõndagi õppinud ja otsustasime oma õpitut teiega jagada. Päevakeskuse avamisega sai algatatud “Martade töötuba”

    VastaKustuta